Това заяви пред Нова телевизия  заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Аз

...
Това заяви пред Нова телевизия  заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Аз
Коментари Харесай

Какви пробойни в системата показа случаят с Дебора от Стара Загора?

Това съобщи пред Нова телевизия  заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев.

 

" Аз съм чел забавни исторически проучвания, които демонстрират, че преди 10 ноември 89 година броят на убийствата в тогавашна комунистическа България е бил по-голям, в сравнение с сега. Тогава на процедура медиите не са имали тази независимост, която имат сега, с цел да разискват всеки един драматичен случай. Самото българско общество, българската нация, търпи промени. Ако този случай с Дебора, се бе случил през 80-те или 90-те години, българите може би щяха да реагират по по-различен метод ", означи Дечев.

 

Той посочи, че казусът с Дебора съвсем съответства с обнародването на фундаментални промени от ЗЗДН.

 

" Работата по тях е почнала още през февруари, март 2022 година Тези промени бяха обнародвани на 1 август т.г. Те плануват основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение. Председател на този съвет ще бъде заместител министър-председател. Заместник-председател ще бъде министъра на правораздаването. Този Национален съвет би трябвало да създава политики за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение, да координира дейностите сред институциите ", уточни зам.-министърът на правораздаването.

 

Според него в тази ситуация Дебора законът изрично е бил на страната на потърпевшата.

 

" Аз настоявам, че и сега казусът с Дебора можеше да бъде разследван най-малко първоначално по напълно различен метод. Там казусът не е единствено в законодателството. Проблемът е в нашето отношение към домашното принуждение. Има едно огромно неглижиране. Това, което аз знам като обстоятелства, е, че този сигнал за това закононарушение не попада в бюлетина на Министерство на вътрешните работи. Това единствено по себе си незабавно би трябвало да натисне алармата, че има някакъв проблем. Този проблем може да бъде и поради съзнателно прикриване на случая ", сигнализира Дечев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР